De laatste (!) column: Reproman

Al een paar jaar achter elkaar ben ik verbaasd over de hoogte van de reprorechtvergoeding. Terwijl ik dit opschrijf zie ik voor me hoe het bestuur van onze club meewarig de wijze hoofden schudt bij het lezen van deze zin. Een beetje educatief auteur moet toch weten wat zijn rechten zijn? Maar na pak ‘m beet achttien jaar in de branche heb ik daar nog steeds niet veel benul van. Als ik me goed herinner kreeg ik de vergoeding ook pas zo’n vijf jaar geleden voor het eerst. Had ik er dan voor die tijd geen recht op? Stak een school, een uitgever of een mysterieuze Reproman de centen in eigen zak? Of was er een of andere regeling die de vergoeding op slinkse wijze naar de auteurs doorsluisde?

 

De eerste keer dat het bedrag in elk geval zichtbaar op mijn rekening verscheen was ik dus blij verrast. Dit was een getal dat kon wedijveren met de dertiende maand plús het vakantiegeld van mijn wel in loondienst werkende eega. Waar had ik dat aan verdiend? Tergend langzaam legde ik de link met die vreselijke velletjes die mijn kinderen vroeger mee naar huis kregen om tafels, werkwoorden en topo mee te leren. Ze waren scheef, ze zaten vol grijze schaduwen die de letters absorbeerden en ze hielden op halverwege zinnen en plaatsnamen. Maar het ergste was nog wel dat er voor hooguit een of twee vakken originele boeken aanwezig waren. Alsof de uitgever voor de gein die knallende foto’s en pakkende kleuren had uitgezocht.

 

Ik heb de schooldirecteur wel eens aangesproken op het ontzeggen van leerplezier aan de kinderen en het verlies van inkomsten aan de auteurs. Inmiddels weet ik dat dat laatste dus gecompenseerd wordt door de reprorechtvergoeding, maar hoe krijgen de kinderen ooit compensatie voor het mislopen van de echte kleuren van vissen, vulkaanuitbarstingen en verre sterrenstelsels? Kunnen we Reproman niet overhalen om kopieermachines te saboteren? Daar wil ik wel wat vakantiegeld voor inleveren.

 

Dit was de laatste column van Marc ter Horst voor EduSchrift. De redactie is Marc zeer dankbaar voor 20 (!) inspirerende, grappige, en kritische columns.

Ga hier terug naar de homepage.

 

 

 

 

Wat zoek je?