Column: voorkennis

Ik hoor het me nog zeggen. “Ik doe hoofdstuk 1 wel. Dat is een onderwerp waar ik weinig van weet, dus dat vind ik wel interessant.” Zo had ik tenslotte ook geleerd hoe de seizoenen ontstaan, hoe vulkanen werken en waarom het in vredesnaam twee keer per dag eb en vloed is. Bij aardrijkskunde had ik me zelfs opgewerkt van groep 5 van de basisschool tot 3 gymnasium! Het is altijd leuker om over nieuwe dingen te schrijven dan voor de zoveelste keer over hetzelfde. Dus wierp ik mij vol goede moed op het hoofdstuk over plantenteelt.

 

Een van de docenten die mij van feedback zou voorzien reageerde wel wat verbaasd: “Dus je hebt helemaal geen achtergrond in akkerbouw of tuinbouw?” Waarop ik mijn inmiddels beproefde antwoord gaf: “Nee, maar ik heb wel veel ervaring met lesmateriaal ontwikkelen en schrijven voor deze doelgroep en vaak is het ook wel een voordeel om weinig voorkennis te hebben over het onderwerp waarover je schrijft.” Dat zei ik niet zo maar, dat is echt iets dat ik keer op keer ervaar. Maar deze keer toch wat minder dan anders. 

 

Want de feedback op mijn lessen loog er niet om. Al moet ik erbij zeggen dat de verschillende resonanten elkaar regelmatig tegenspraken en ik dus kennelijk ook nog wel een paar planten, vermeerderingsmethoden en teeltmedia goed had begrepen. Maar het werd een moeizaam proces. Voor mij, voor de resonanten en voor de uitgever. Gelukkig hebben we er uiteindelijk wel iets moois van weten te maken. Maar het zet me wel aan het denken. 

 

Had ik deze klus wel aan moeten nemen? Had ik beter voor een ander hoofdstuk kunnen gaan? Niet dat ik nou zoveel meer weet van veeteelt of koken. Misschien had de uitgever toch voor vakdocenten moeten kiezen. Maar die hebben dan vaak weer nauwelijks auteurservaring. En daar worden schoolboeken over het algemeen ook niet vrolijker van, kan ik op basis van mijn eigen schoolcarrière vertellen. Niet voor niks ontdekte ik op de middelbare school geen enkel vak waar ik enthousiast van werd. En dat heeft er dan weer voor gezorgd dat ik heerlijk onbevangen over seizoenen, vulkanen en getijden kan schrijven. En iets minder heerlijk over plantenteelt. 

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?