Column: Royaltyregen

Vergelijk je mijn zakelijke bankrekening met een regenton en mijn schrijfinkomsten met regen, dan ziet mijn jaarlijkse neerslaggrafiek er zo uit:

In het eerste kwartaal vult de ton zich langzaam met buitjes. In april/mei stroomt de ton na een paar dikke regenbuien vol. Soms zo vol dat de ton overstroomt en het overtollige water doorstroomt naar een spaarton. In de zomermaanden komt er nauwelijks water bij, maar is er genoeg reserve. In de herfst en winter drupt het water weer in kleinere buien binnen.

De kunst is regenton en spaarton genoeg gevuld te houden. Een regendans rondom de ton werkt helaas niet. Dus komt het aan op onderhandelingsvaardigheden en inzicht in royalty’s of afkoop. 

In mijn twintig jaar als educatief auteur waren er opdrachten waar ik de keuze had tussen afkoop en royalty’s. Soms gokte ik goed (zo voelde het vaak – als gokken) en was ik blij dat ik voor afkoop had gekozen en niet voor royalty’s, of andersom. Soms pakte het fout uit, stak ik massa’s tijd in een methode die nul verkocht en moest ik het doen met een bescheiden voorschot. Soms had ik geen keuze en tekende ik voor royalty’s of afkoop. Wisselend was ik de koning te rijk of wist ik juist dat ik recht had op meer, maar schoot mijn onderhandelingsvermogen tekort. Eenmaal kreeg ik een aanbod van een paginaprijs als voorschot en na verrekening royalty’s. Deze constructie bleek een gouden regen.

Om meer grip te krijgen, volgde ik in januari het webinar Royalty of afkoop van de Auteursbond. Het bracht me verfrissende inzichten en tips.

Inmiddels is het mei en regent het royalty’s, al worden de buien bescheidener en leverde afkoop mij dit jaar meer op. I’m singing in the rain en neem me voor mijn uitgevers, de regengoden, niet langer te verzoeken maar vaker met hen te onderhandelen.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?