Column: Heksen en zo

Heksen en zo

 

In mijn twintigjarig bestaan als educatief auteur kan ik aan één soort schrijfrichtlijn maar niet wennen. En dat is de schrijfrichtlijn voor protestant-christelijke scholen. Zo’n beetje alle educatieve uitgevers en het Cito hebben een flink lijstje aan don’ts voor methodeteksten, leesboekjes of toetsen. Geen heksen, draken, elfen en feeën a.u.b. Geen teksten over de oertijd, want God heeft de wereld immers geschapen? Dieren? Die kunnen niet praten, dus laat ze ook in een tekst hun bek houden. En pas op met wolven! Zeker als ze huilen.

Zelfs in een spellingsopdracht waarin je de spellingsmoeilijkheid medeklinker-klinker-medeklinker-medeklinker oefent, kan het gebeuren dat een redacteur vraagt je het woord ‘h-e-ks’ te vervangen voor een onschuldiger woord als een harp. Ook als de heks in kwestie niet is afgebeeld, laat staan haar magische trucjes showt.

 

In de jaren zeventig leerde ik op mijn protestant-christelijke school lezen aan de hand van het sprookje Duimeliesje (boom-roos-vis), gebaseerd op een Andersen-sprookje. De makers van die methode hadden als visie dat sprookjes de christelijke waarden overdragen en bij uitstek geschikt zijn als voorbereiding op latere en andere literaire vormen. En in mijn methodeleesboekje van toen praatten konijntje Elsje en vader en zoon spreeuw moeiteloos ongecensureerd.

Zouden er anno 2021 écht scholen zijn die zich druk maken om een babbelende eekhoorn of een gezellige fee? Ik kan het me niet voorstellen.

 

Wel juich ik toe dat in de richtlijnen meer aandacht komt voor diversiteit en inclusie. Niet alleen namen als Joep en Saar, maar ook Mo, Semra, Dylan, An-Mei en Ridwan. Kinderen kunnen een beperking hebben en hun ouders kunnen ook twee vaders of moeders zijn.

Ik hoop van harte dat sommige pc-scholen juist vanwege dit laatste aspect niet afhaken. En ondertussen wens ik alle kinderen van Nederland toe dat hun juf of meester ze bergen sprookjes voorleest.

 

Met ingang van jaargang 2021 is Annemarie van den Brink onze nieuwe columnist. Annemarie van den Brink is educatief auteur, kinderboekenschrijver, dichter, vertaler, Schoolschrijver, schrijftrainer en -docent en tekstschrijver. Ze verzorgt schrijftrainingen en workshops voor kinderen en volwassenen.

 

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?