Column: Gerard en Fatima

Bizar hoeveel tijd je kunt verdoen met het bedenken van twee voornamen van kinderen die je in een les wilt opvoeren. Het is natuurlijk volstrekt willekeurig. Alhoewel? ‘Truus en Gerard zitten samen in de achtbaan’… Dat sluit niet echt aan op de belevingswereld van kinderen, zoals dat zo mooi heet. Maar elke naam van welke babynamensite dan ook kun je prima in de achtbaan stoppen om kinderen een lesje over krachten te leren.

 

De eerste namen die ik als kersvers auteur gebruikte, waren natuurlijk de namen van mijn eigen kinderen. Toen hadden ze ook nog de leeftijd om dat een eer te vinden. Voor naam 3 en 4 zocht ik online naar de populairste babynamen. Uiteraard even een paar jaar terug in de tijd, zodat ze ook voor groep 5 herkenbaar zijn. En hop: Sara, Sem, Noor en Daan kunnen de achtbaan in. Op weg naar de belevingswereld van onze lezertjes. Behalve dan naar die van Fatima en Hassan.

 

Daarom vraagt een beetje uitgever van zijn auteurs om voldoende exotische namen tussendoor te strooien. Toch schijnt het dat dat nog veel te weinig gebeurt. Zou het geen goed idee zijn om een programmaatje te ontwikkelen waar alle kindernamen van Nederland in gaan, hier geboren en geïmmigreerd. Per auteur / les / opdracht spuugt het programmaatje dan naar rato voornamen uit die je in de achtbaan kunt zetten. Misschien nog een instelling waarmee jongens pas vanaf de brugklas mondjesmaat naast meisjes komen te zitten en klaar is Kees. Of Emma. Of Omar.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?